Isnin, 20 Mei 2013

PERBEZAAN KICAP CAP KIPAS UDANG TIRUAN DAN ASLI EHSAN DARI PIHAK ZARAFOODSTUFF


             Cerita tentang produk runcit tiruan memang dah selalu kedengaran. Alhamdulillah dizaman internet ni penerangan berkenaan barangan tiruan menjadi mudah. Pengguna boleh memanfaatkan email untuk berbalas-balas info dengan pengeluar tentang bagaimana mengenal pasti ciri-ciri produk asli dan tiruan. Rasanya bagus kalau di blog dapat dibuat sudut khas sebulan atau dua bulan sekali untuk mengenengahkan produk-produk dipasaran yang kerap di'ciplak', InsyaAllah saya akan berusaha kearah itu. Sebagai permulaan saya ketengahkan dulu Kicap Kipas Udang yang memang kerap menjadi mangsa 'ciplak'. 

             Walaupun dah banyak blog yang mengongsi maklumat tentang beza antara Kicap Kipas Udang tiruan dan asli namun saya rasa tidak keberatan untuk mengongsi kerana pada saya usaha ini sepatutnya disebarkan seluas-luasnya memandangkan ia adalah produk kebanggaan usahawan muslim yang kita bantu sedaya upaya. Kita menyatakan sokongan bukan sekadar membeli produk, tetapi turut menyebarkan maklumat-maklumat penting yang boleh membantu perniagaan umat Islam kita berdiri teguh seiring dengan persaingan dari produk non-muslim. Artikel ini ditulis oleh pemilik blog Teratakarmo yang mengirim pertanyaan melalui email kepada pihak pengurusan Zara Foodstuff sdn bhd. Moga dengan perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua...

ASSALAMUALAIKUM
Yang Dihormati En Azhar Ramli, merujuk emel saudara, pihak ZARA disini sebenarnya telah mengesan kewujudan kicap tiruan ini (botol kecil sahaja)  sejak bulan September dan kami tidak membuat publisiti yang meluas berkenaan perkara ini kerana ingin menangkap dalang sebenar yang menjalankan kegiatan ini.  Alhamdullialh setakat ini kami telah mengesan beberapa pengedar haram tetapi masih gagal lagi mengesan dalang yang terlibat.
Untuk pengetahuan saudara Azhar sebagai rasa tanggung jawab pihak kami telah membuat bancian disemua kedai runcit dan mini market diseluruh Malaysia bermula pada bulan September dan telah berkerjasama dengan pihak KPDN untuk memberi amaran  dan merampas kicap tiruan daripada peruncit telibat.

Untuk  jangka pendek bagi mengurangkan impak kepada pengguna pihak kami telah membuat pembaharuan kepada capseal dan label untuk memudahkan pengguna membuat perbandingan diantara kicap tiruan dan asli. Produk dengan Label baru digunakan bermula pada penghujung September hingga kini dan boleh didapati di Hypermarket dan semua kedai-kedai yang lain.

Jika pengguna masih menjumpai produk kicap dengan label lama (Capseal hitam) sila buat perbandingan seperti gambar yang dilampirkan disini sebelum membuat pembelian. Pihak kami mendapati dari segi pembungkusan, 98% peniruan sama  dengan yang asli menjadikan pengguna susah untuk melihat perbezaan.
Dari segi rasa memang tidak sama kerana produk tiruan banyak mengunakan air biasa, pewarna dan bahan pemekat , gula serta garam dan tiada rasa lemak (Umami). Berbanding produk asli yang menggunakan peraman ekstrak kacang soya yang mempunyai rasa lemak(umami) seakan rasa monosodium glutamate(ajinomoto).

Oleh itu pihak kami sekali lagi  sangat mengalu-alukan peranan Saudara Azhar untuk menyebarkan maklumat ini kepada pengguna  setia kami yang lain. Kerjasama saudara amat kami hargai.
Ok kata bawah ni ditunjukkan bahagian yang pengguna kena lihat untuk memastikan produk yang dibeli Asli atau Tiruan.

        

        

         

Rasa produk tiruan adalah sangat berbeza dari produk asli. Produk tiruan mempunyai rasa kurang MANIS, BERBAU MAUNG DAN DIPEKATKAN DENGAN MENGGUNAKAN BAHAN PEMEKAT(TEPUNG) DAN WARNA YANG AGAK CERAH.  Terima Kasih Sekali lagi kepada pihak Pengeluar atas Maklumat yang telah dikongsikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan